Recensie: ’14 de Musical’ is een gedurfde ode aan Johan Cruijff

okt 1, 2021 | 14 de musical, musical, pers, theater

14 de Musical is nu te zien in het AFAS theater in Leusden en is een gedurfde ode aan Johan Cruijff. Voor fans van Cruijff een interessante happening.

Recensie 14 de Musical: Mannenstyle

Je hebt de reclame van de musical over Johan Cruijff ongetwijfeld op tv voorbij zien komen. Kunnen fans van Cruijff die verder weinig met musicals hebben hier met een gerust hart naartoe? Wij waren aanwezig bij de première van de spraakmakende musical over de legendarische Nr. 14, in het nieuwe AFAS theater te Leusden, en keken mee.

 

Geen musical over Cruijff zonder voetbal, voetbalhumor, voetbalvrouwen of Cruijffiaanse uitspraken. Hoewel Johan wel een single heeft uitgebracht, stond hij niet bekend als zanger. Johan zingt dus ook in de musical niet. Hij praat wel veel, op zijn Cruijffs.

Hoofdrolspeler Tobias Nierop weet zijn typische, altijd wat nasale manier van spreken akelig goed te benaderen. Dat wordt al meteen duidelijk bij de openingsscène, waarin Johan zich voorstelt als ‘musical-analist’. In deze opstelling blijft Johan een groot deel van de voorstelling doorspelen, als commentator aan de zijlijn, uitleg gevend aan het publiek. Op sommige momenten gaat Johan als personage ook de discussie aan met Tobias de acteur. Mede door de typische Cruijff-uitspraken zorgt dat voor vele lachsalvo’s in de zaal.

De musical vertelt chronologisch, soms in grote lijnen, maar vaak ook gedetailleerd, over de actieve voetbalcarrière van Johan Cruijff. Hoe hij als leider van het grote Ajax zijn controle over de groep verliest, achterna gezeten wordt door pers en supporters, en uiteindelijk naar Barcelona vlucht, daar zijn carrière afsluit, maar na een faillissement toch weer noodgedwongen moet gaan voetballen. Hij wordt bijgestaan door zijn grote liefde, vrouw Danny Koster, de dochter van zijn zaakwaarnemer Cor Koster.

Om in voetbaltermen te blijven, er is wel de nodige blessuretijd meegeteld voor deze voorstelling. Inclusief pauze (die wat langer was vanwege de première), duurt het drie uur. Het was echter onderhoudend en geen typische musical. Wat dat betreft kunnen fans van onze beroemdste voetballer ooit een nostalgische rit verwachten in het theater.

En wat zegt onze liefde voor Cruijff over ons als Nederlanders? Misschien hunkeren we toch stiekem naar groots en meeslepend, en bewonderen we de rebel die tegen de stroom in durft te zwemmen. “In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk,” sprak hij ooit. En zo is het, want Johan Cruijff is van ons allemaal.

Bron: Mannenstyle