Het Pauperparadijs

Theaterbewerking van een indrukwekkende roman

Het boek

Suzanna Jansen legde met het boek “Het pauperparadijs” een van de meest intrigerende, verborgen verhalen uit de Nederlandse geschiedenis bloot: in de 19e eeuw was de armoede in Amsterdam en andere steden enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep in de praktijk uit op een drama.

Het idee

Het was de wens om een muziektheaterspektakel te ontwikkelen op de plek waar de geschiedenis van Het Pauperparadijs zich daadwerkelijk afspeelde: in een van de paupergestichten in Veenhuizen. Dat maakt de voorstelling tot een bijzondere en aangrijpende belevenis.

“Prachtige aanstekelijke muziek, van fluisterend ijl tot stevige rock en rauwe raps, eigenzinnig en oprecht.”

- Trouw

Het verhaal

In theaterspektakel Het Pauperparadijs volgen we de Amsterdamse weesjongen Teunis, die plotseling met zijn zusje Aagje gedeporteerd wordt naar de gestichten van Veenhuizen. Hij zoekt een uitweg terug naar huis, maar wordt verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde en de ongelijke strijd tegen het gezag maken hun het leven onmogelijk.

“Regisseur Tom de Ket weet de fictie knap te vermengen met de overvloed aan harde feiten.”

- NRC

Het succes

De theaterbewerking van “Het Pauperparadijs” is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een geliefde voorstelling. Het verhaal over een hartverscheurende, lang verborgen geschiedenis ontpopte zich de afgelopen jaren tot de Nederlandse tegenhanger van het beroemde Les Miserables

Na drie succesvolle jaren in de buitenlucht in Veenhuizen, een uitstapje naar Koninklijk Theater Carré en meer dan 175.000 bezoekers is Het Pauperparadijs deze zomer exclusief te zien in het AFAS Theater in Leusden. Meer informatie over Het Pauperparadijs vindt u hier

“Met Het Pauperparadijs reikt De Ket naar een Hollandse versie van Les Misérables: totaaltheater met musical allure en een sociaal kloppend hart.”

- De Volkskrant

Theater Carré

Na succes in Veenhuizen in 2016 en 2017 werd voor Theater Carré in 2018 een aangepaste versie gemaakt. Met een professioneel ensemble van dansers en zangers, en in plaats van een buitenlocatie een lege ruimte die volledig naar eigen hand is gezet, werd een nieuwe, frisse voorstelling gespeeld. Het grootse decor dat ontworpen was voor de voorstelling is radicaal omgegooid en werd in deze versie ook ondersteund met videoprojecties.