Een Cruijffiaanse avond

okt 7, 2022 | 14 de musical, media, musical, theater, theaterspektakel

Noem sport en veertien in één adem en dan kan dat slechts naar één persoon verwijzen: Johan Cruijff. Toepasselijk dat het nieuwe biografische theaterspektakel over Neerlands grootste sportheld het betreffende cijfer als naam draagt. Maar vergis je niet: ondanks dat ‘14’ voetbal ademt, spreekt de humoristische voorstelling, die nu draait in het AFAS Theater in Leusden, een breder publiek aan dan alleen de voetballiefhebber. Bovendien maakt AFAS het met hun tweetal complete arrangementen wel heel aantrekkelijk te kiezen voor een avond (zakelijk) groepsvertier

 

In Cruijffse sferen

Bij het aanrijden wuiven de grote promotievlaggen met het hoofd van Cruijff erop je al tegemoet. Zelfs de parkeergarage is voorzien van een passende verwijzing naar de voetbalster: de vintage Citroen SM die back in the seventies door Cruijff op de kaart werd gezet staat te pronken bij de entree. Het supermoderne AFAS-gebouw in Leusden staat lijnrecht tegenover de retro sfeer van de voorstelling, maar het contrast mag er zijn. Verspreid door de algemene ruimtes zijn verlichte wanden, overspannen met zwartwit voetbalfotografie van Het orakel van Betondorp, te zien; plukjes mensen grijpen gretig naar hun telefoons voor het maken van de nodige kiekjes. 

De overtreffende aftrap

Voordat de voorstelling begint, wordt het publiek muzikaal opgewarmd door een vierkoppige band. De voordracht gaat van Nancy Sinatra’s ‘These boots are made for walking’ tot ‘Bloed, zweet en tranen’ van Hazes, en het werkt: lachend en meezingend, lijken de aanschouwers klaargestoomd voor wat nog komt. Wanneer het gordijn omhooggaat staat de hoofdrolspeler – die overigens een overtuigende Johan neerzet – al klaar voor een scherp intro dat stijf staat van de oneliners en het soort humor die Cruijff zo typeerde. Tijdens deze one-man kick-off wordt duidelijk dat zijn rol deze avond drieledig is: hij speelt Johan de persona, Johan z’n gedachten en neemt ook de rol van een soort tweede regisseur op zich. Hoe dat zich verder ontvouwd moet je vooral zelf maar gaan zien. Zonder over te gaan op spoilers kan in elk geval worden gezegd dat het verhaal goed in elkaar zit, vermakelijk en meeslepen is, je laat lachen en met momenten ook de sentimentele snaar raakt. Extra punten voor het sobere doch uiterst goed doordachte set-ontwerp dat laat zien dat er veel mogelijk is met relatief weinig middelen. Meer visueel vermaak is te halen uit de retro geïnspireerde kostuums, die neigen naar cartoonesk, wat juist goed samengaat met de veelal minimalistische achtergrond. 

Een feest der herkenning

Zoals gezegd is dit theaterspektakel niet alleen gericht op voetbal. Tuurlijk vormt dit de rode draad door het verhaal en komt de hardcore voetbalfan ook echt aan zijn trekken. Van scenes waarin cliché kleedkamerhumor aan bod komt tot momenten die onvergetelijke doelpunten van de middenvelder via groot scherm laten zien; met Cruijffie als leidend onderwerp kan het niet anders dan dat alles is overgoten met een lekker voetbalsausje. Maar de voorstelling belicht ook andere facetten van het leven van onze Jopie: de invloed die het overlijden van zijn vader op hem had, zijn liefde met Danny, de ‘geboorte’ van El Salvador en zijn vurige karakter waardoor tumultueuze situaties eerder regel dan uitzondering waren. De podiumvertaling van zijn 68 jaren op deze aarde kijkt daardoor als een film die allesbehalve saai is. In het theaterstuk wordt tussendoor ook nog gezongen en gedanst, maar ook hier is een fijne balans in gevonden. Het applaus is luid, lang en eindigt met een staande ovatie. 

Maak de avond compleet 

Na alle flashbacks naar de jaren ’60, ’70 en ’80 die theaterstuk 14 rijk is, wandel je via de foyer weer terug 2022 in, waar het barpersoneel al helemaal paraat staat. Het gloednieuwe gebouw is ontworpen in moderne koepelvorm en herbergt diverse vides die uitkijken op het omringende water. Verschillende arrangementen zijn te boeken vanaf tien personen en maken het mogelijk om deze must-see te combineren met een gezellige borrel of zelfs een volledig 3-gangen diner. AFAS voorziet met hun eigen culinaire team in alle gewenste faciliteiten: van een bubbelend welkomstdrankje tot een klein aandenken. Beide arrangementen maken je avond compleet. Maar da’s logisch.   

Bron: High Profile Events bv